Batman v Superman - A kritika hajnala

2016. március 25. 19:44 - Mozibajárók

"Black and Blue and Wonder Woman"

why-batman-vs-superman-dawn-of-justice-is-2016-s-most-anticipated-film-789676.jpg

Mivel szerdán volt szerencsénk megnézni a Batman v Superman - Dawn of Justice című legújabb DC mozifilmet, eljött az idő, hogy a kritika terén is gigászi csata vegye kezdetét, ezúttal Elexis és ScreenAddict jóvoltából.

FIGYELEM: SPOILER veszély! 

BEVEZETŐ

Elexis: A mozikban nagy érdeklődést váltott ki Zack Synder legújabb DC filmje, az Igazság hajnala. Személy szerint nagyon örülök a DC ébredezésének. Manapság a Marvel univerzum uralja a hős piacot, persze nem lenne szerencsés összehasonlítani a két világot, hiszen totálisan különbözőek.  A rendező ugyanakkor korábbi alkotásával az Acélemberrel jó választásnak bizonyult, tudott mire építeni és rendelkezett már bizonyos tapasztalatokkal a témában. A Mozisták csoportja is megoszlik ebben a kérdésben mint ahogy a film értékelésében is. Személy szerint vegyes érzésekkel jöttem ki a moziból, nem mondhatnám rossznak se közepesnek se kitűnőnek. Nyilván tisztában vagyok vele, hogy ez a film egy kísérlet vagy felvezető a DC részéről egy Marvelhez hasonló sorozatok tömkelegének.

ScreenAddict: Ha választanom kéne a DC és a Marvel közül, akkor valószínűleg a DC-t ölelném a keblemre, de azért a Marvel vállát is megveregetném. Szeretem mindkét univerzumot (a filmes univerzumra gondolok), de én mindig is jobban tudtam azonosulni Batman, Superman, Wonder Woman és Flash társaságával, mint az Avengers-szel. Így aztán mindig is drukkoltam a DC filmeknek, és kvázi biztos voltam benne, hogy hacsak nagyon el nem ... náspángolják az alapanyagot egy rossz filmmel, akkor nekem tetszeni fog, és én sem fogok úgy segget rúgni, mint Batman a filmben. Így ültem be a moziba, és nagyjából így is jöttem ki. Meg aztán őszintén szólva a Marvel filmek tömeggyártása nekem kezd annyira sok lenni, hogy gyakorlatilag a Civil War egyáltalán nem hoz lázba, a sorozatok közül is maximum a Netflixesek, szóval jó, hogy most már van választék szuperhősös franchise-ok terén a DC berobbanásával. Az Acélember felemásra sikeredett, ami pont Superman szempontjából rányomja a bélyegét a filmre, de Zack Snyder rendező szinte veteránnak számít ezen a téren,  ráadásul ő és Ben Affleck (Batman) is képregény fanok, szóval a bizakodás nem volt alaptalan. Ahogyan a dicsérő és kritizáló szavak sem.

TÖRTÉNET

Elexis: A sztori nagyon jól fel volt építve, több szálon futott, amelyek a film utolsó negyedére összeálltam és letisztázódtak. Tetszett a fokozatos kibontakozása, nem ugrunk bele egyből a lecsóba, hanem a kezdeti értetlen sötétben puhatolózást felváltja a logikus eseménysorozatokra épülés. Ugyanakkor kicsit elnyúltra és unalmasra sikeredett. A film felében nem történnek jelentősebb dolgok, inkább puhatolózások, és kóstolgatások amihez tegyük hozzá a film is elég hosszú. A Mozisták csoportja egyetértett abban, hogy voltak részek amiket kilehetett volna vágni, felesleges dolgok. Klisék is voltak  jócskán pl.: amerikaiak és az atom esete. Ha valamit leszűrhetünk sokadjára, hogy ha valami bajod van spongyát rá majd az atom megoldja...

batman-v-superman-trailer-poster-comic-con_1.jpg

ScreenAddict: "Miért kellett ezt a két karaktert egymás ellen ereszteni?" Sokszor hallottam ezt a kérdést már azóta, hogy bejelentették ezt a filmet. Az Avengersnél egyszer sem hallottam, hogy "miért kellett, hogy a hősök először ellenségesek legyenek egymással?". Pedig szerintem a logika ugyanaz: teljesen más személyiségekről beszélünk. Batman és Superman világfelfogása, a világhoz való viszonya, a "hős" feladatáról, és az alkalmazott eszközökről is teljesen más az elképzelésük, kvázi ellentétei egymásnak. Amikor érdekütközés van, vagy valamelyik karakter elkezd a másik dombján kapirgálni, a különbségek nem az együttműködést erősítik, hanem azt, hogy "menj anyádba". Később viszont rájönnek, hogy együtt könnyebb, és számomra Batman és Superman kettőse pont azért működik jól, mert az ellentéteik ellenére is megvan az összhang, és szinte hihetetlen, hogy két ennyire más személyiség hogy tud így összedolgozni. Teljesen más az életfelfogásuk, és teljesen mást láttak a szüleiktől... és tudatosan jutottam el idáig, ugyanis ha jobban mögé nézünk, a történet valójában abból indul ki, hogy a három lényegesnek mondható karakter (a két hős mellett Lator Sándor, azaz Lex Luthor) a szülőkép három teljesen más típusát mutatják be, és ezeket ki is mondják a film során.

Szóval a történet a különböző hátterű és személyiségű emberek érdek- és világszemléleti ellentétéből indul ki. Szerintem a történet jól fel van építve, jól ki lett találva, jó az egymásra épülés, és a végkifejletig való eljutás, DE. Ott az a fránya DE. Annyi minden történik, és a film a maga 151 percével is ehhez képest (szerintem) annyira rövid időt enged a cselekmény kibontakozásának, hogy a film rettenetesen pörgős, sosem áll le egy percre se, hogy időt engedjen az eddigiek leülepedésének, minden egyes esemény után rohan tovább, emiatt viszont sokszor talán logikátlannak vagy kapkodósnak tűnhet (de szerintem nem az). Erre amúgy jó példa az, amikor Kent anyuka vigasztalja Clarkot, amiért nem szeretik az emberek; a jelenet jogos, de valahogy mégsem simul bele olyan jól az egészbe, mint kellene. Emiatt pedig sajnos olyan érzése lehet az embernek, hogy a három főszereplő tevékenysége csak úgy van egymás mellett, de a kapcsolat közöttük nem világos. Superman a maga történetszálában próbálja megtalálni a helyét, és válaszolni a vádakra. Batman magában serénykedik, de mintha nem reagálna a többi történésre, csak úgy eldöntötte, hogy márpedig ő haragszik Supermanre, és kész. Lex Luthor pedig csak úgy magában gyökérkedik, de nem érezni, hogy a cselekedetei konkrétan kihatnának a másik két karakterre, ezért a végső furmányos tudományos ármánykodásainak nincs akkora súlya, mint kellene.

Mindezek mellett pedig ugyebár ez a film egyfajta felvezetése a Justice League-nek (upsz, elszóltam magam...), ennek okán pedig kapunk jópár flashforward-öt, álmot, cameo-t, akármit, amik amúgy elég jók, a film legjobb jelenetei közé tartoznak (egyet kivéve). Viszont az amúgy is feszes tempójú filmben, aminek a felvezető jellege mellett van egy teljesen önálló, kerek sztorija, ezek a, nevezzük őket cameo-nak, ezek kicsit kilógnak, kicsit ad-hocnak tűnnek, és ez azért is baj, mert aki egyáltalán semmit nem tud erről az egész történetről, meg a hátteréről, az úgy fog nézni ezekre a cameokra, hogy "ezmiafaszvolt?". Az univerzumépítgetés jegyében pedig magyarázatot nem kapunk erre a kérdésre, szóval nagyon ajánlom, hogy legyenek annyira előrelátóak a további filmek készítésénél, hogy majd visszanézve ezek a jelenetek értelmet nyerjenek.

Összességében viszont a sztori jó, van értelme az összecsapásnak, van alapja az ellenségeskedésnek, nekem inkább az időhiány a gondom (mondom ezt úgy, hogy a film valóban hosszúúúúú...).

KARAKTEREK

Elexis: A film talán legérdekesebb része a karakterek, hiszen már sok Batman és Superman film volt, a legfőbb kérdés így az, hogy miben mutat újat? Kifejezetten tetszett Batman hiszen nem a szokásos, tipikus hősként mutatják be, hanem mint erőszakkal és agresszióban bővelkedő személyt. Az egyetlen dolog ami megkülönbözteti a szimpla erőszaktevőktől az az, hogy bűnözőket és más rossz fiúkat ver el. Persze a mostani filmjében tovább megy, hiszen szimplán a bosszú hajtja őt, semmi több de végül még is Batman marad. Superman szerepe sajnos számomra annyira nem mutatott jelentős újítást, menő volt a páncélja de semmi több. Lois karakterében sem a színész sem a játéka nem győzött meg. Luthor színésze nagyon jó választásra sikeredett, a film első felében nagyon eltalálták a karaktert, de ami azután következett az csalódás volt. Többet kilehetett volna hozni belőle, de inkább ledegradálták a végére. Ami ugyanakkor eléggé ütősre sikeredett és ebben talán előrébb halad a Marvelnél az a Wonder Woman megjelenése. Kerülték a felesleges sztereotípiákat a női hősökkel kapcsolatban sőt eléggé megőrizte véleményem szerint a függetlenségét a férfi jótevők között. Együtt harcolt velük a végén, és nem egyszer húzta ki őket a slamasztikából. A három karakter összedolgozása olyan jóra sikeredett, ami huncut kis mosolyt csalt az arcomra örömömben. Ez egy nagy piros pont volt a részemről.funny-dog-one.jpg

ScreenAddict: Menjünk sorban... a Superman oldaláról érkező karakterek, és úgy általában az ő részei ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint az Acélember. Henry Cavill tökéletes választás a szerepre, nem akarom megbántani a Reeve-hívőket, de nekem Cavill 'A' Superman. Mégis valami hiányzik a karakterből, de a fenének se tudom meghatározni, hogy mi... Lois Lane viszont nem jó. Idegesítő, állandóan csak a baj van vele, és egyáltalán nem tűnik olyan tökösnek, mint amilyen. Amy Adams nem tűnik nyerő választásnak.

Lex Luthor szerepére viszont jól sült el Jesse Eisenberg. Az tény, hogy Luthor karakterét teljesen megváltoztatták ahhoz képest, amit én speciel elvártam; mondhatnám, hogy kiherélték. Én egy fenyegető, számító, komoly karaktert vártam (bár tudtam, hogy nem lesz), elvileg a képregényekben is ilyen. Ehelyett egy egyértelműen meghasadt tudatú és lelki világú, sérült zseni-őrültet kapunk, aki bármennyire is eltér a forrástól, önmagában jól ki van dolgozva, szóval nem panaszkodom, meglátjuk, mit hoznak ki belőle később. Mondhatnánk, hogy Loki-szerű, de nem, mert Loki egyszerűen egy hisztis kisgyerek, aki rosszalkodik. Luthor őrült... És azt is teljesen megértem, hogy miért döntöttek így kreatív szempontból, mert lássuk be, egy eleve komolynak, sötétnek, és mérsékelten humorosnak szánt franchise-ban a két vérkomoly főszereplő mellé betenni egy szintén vérkomoly ellenséget az érfelvágás határát súrolná. Mégiscsak egy popcorn moziról beszélünk.

Nade Batman... Batman!!... Batman segget rúg... visszavonhatatlanul és megkérdőjelezhetetlenül... Mert ő Batman (tudjátok: "Because I'm Batman.")... semmi cicó, semmi smink, ő Batman, és ez bőven elég indok, hogy kérlelhetetlenül azt csinálja, amit akar. Megengedjük neki. Affleck talán az eddigi legjobb Batman (az összehasonlítás leghalványabb szándéka nélkül), és hozza azt, amit elvárnánk Batmantől. Legalábbis ebbe az univerzumba ez a Batman illik. Lelkileg sérült, nem gondolkodik, nem agonizál, világos értékrend alapján rúgja szét a bűnözők hátsóját, vagy éget beléjük denevér jelet. A film talán legélvezetesebb jelenetei hozzá és Alfredhoz kötődnek, a nyomozgatás, a dinamika, minden a helyén van. Csillagos ötös.

A film másik nagy meglepetése Wonder Woman. Tény, hogy kicsit ellopja a film végét a srácoktól, de nekem ezzel nincs bajom, a film többi részében kapunk fickós csihipuhit bőven, és mivel a három karakter kapcsolata, a dinamika köztük kvázi gyönyörű, ezért tök oké, hogy W.W. kicsit több időt kap a végén. Ha a filmnek más érdeme nincs is, az biztosan, hogy meghozta a kedvem az önálló Batman és Wonder Woman filmekre.

lex-luthor-batman-v-superman-hair-jesse-eisenberg.jpg

LÁTVÁNY

Elexis: Hát itt azonban volt egy két gyenguszka pont. Sok jelenetnél mintha felesleges dolgokat tettek volna bele, mint egy finom fagyi tölcsérben amibe mindent beleöntenek aztán az ízek kombinációja nem lesz a legmegfelelőbb. Ebben úgy gondolom a Marvel előrébb tart, amiben sok-sok effekt élethűre sikeredett, Persze ettől még teljesen élvezhetőek voltak összességében nem lehet rá panaszom.

ScreenAddict: A látvánnyal nekem semmi bajom nem volt, sok helyen határozott fejlődést érzek az Acélemberhez képest... Már ha ezt fejlődésnek lehet tekinteni, mert a kicsit rajzos jelleg valószínűleg koncepció, és nem gagyi. És most nem a Star Wars 1-3 gagyi 2D-s rajzfilm szintű koncepcióra gondolok, hanem tudatosan nem annyira realisztikus, inkább misztikus - amilyen egyébként szerintem maga a történet, és a DC rajzfilmek is. Szerintem ez (és sok minden más is a történetvezetéstől a karaktereken át az alapvetően humortalan hangvételig nem rossz managementet jelent, hanem egyszerűen ilyen a DC, ezt valaki vagy elfogadja és szereti vagy nem, összehasonlítgatni pl. a Marvellel teljesen értelmetlen és felesleges). Tény, hogy a végső akciójeleneteknél az Acélember után újra elkövették azt a hibát, hogy minden robban, lángol, villámlik, mennydörög, és mindezek mellett még közeli felvételeket lőttek a távoli totálok helyett, ami miatt kicsit átláthatatlan a csata néhol, de azért nem rossz.

batmanos_5.jpg

MI VÁRHATÓ?

Elexis: Szerintem elég valószínű, hogy a DC a Marvel vetélytársa szeretne lenni az elkövetkező évek során, amire elég jó alapanyagaik vannak, és a filmben természetesen voltak erre utalások (sajnos azért kicsit jobban megcsinálhatták volna). Érdekesek voltak Batman egyes álmai víziói amelyek megerősítik a folytatás lehetőségét.

ScreenAddict: Mivel 2020-ig megvan a DC mozis szárnyának naptára, így nem kételkedhetünk abban, hogy lesz folytatás. A BvS után rögtön megkapjuk a Jusctice League-et, kapásból kettőt is, de közben-utána jön Wonder Woman, Flash, Batman és mások is önálló filmekkel, a Suicide Squad-ról nem is beszélve. Ezek valószínűleg a Marvelhez hasonlóan, lazán, de összefüggő történetek lesznek, az viszont különbség, hogy míg a Marvel önálló bevezető filmekkel építette és vezette fel az Avengers-t, addig a DC belecsap a lecsóba, és egy masszív világmegmentéssel indít. Spoiler nélkül, de komolyan, aki egy kicsit is képben van a DC történetekkel, az a BvS után kétség nélkül tudja már, mi következik a Justue League-et illetően. Én várom...

Kinek ajánljuk?

Mindenkinek aki szeretne egy kicsit elrugaszkodni a Marvel fantasztikus birodalmától, vagy Marvel rajongó de átlesne a másik univerzum csodáiba is. A DC rajongóknak egyértelmű: nekik nincs választásuk, ha nem nézik meg Batman meglátogatja őket és bosszút áll.

Értékelés: (Elexis és ScreenAddict gigászi, fél városokat romba és nyomorba döntő verbális és mentális küzdelme után kialakult konszenzus alapján)

Elexis és ScreenAddict

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mozistak.blog.hu/api/trackback/id/tr888521784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása